برایناساس میتوان گفت ارزش واردات قطعات خودرو به داخل به ارزش کل واردات خودروی کشور در سال گذشته که حدود ۸۹۳ میلیون دلار بود، بسیار نزدیک است.
[caption id="attachment_204424" align="aligncenter" width="600"]
به گزارش اخبار خودرو ، این در حالی است که قطعهسازان داخل از توان تولید تعداد زیادی از این قطعات برخوردارند. با این وجود اگر برخی از تولیدکنندگان چنین پتانسیلی ندارند، به جای صرف هزینه و خروج ارز از کشور برای واردات قطعه، این سرمایه باید در جهت توانمندسازی و تقویت واحدهای تولید قطعه کشور صرف شود. این مسالهای است که بسیاری از فعالان قطعهسازی بر آن تاکید دارند.
در این رابطه یکی از فعالان صنعت قطعهسازی طی اظهارنظری با اشاره به اینکه درصد زیادی از واحدهای تولیدی قطعات خودروی کشور با مشکل جدی نقدینگی روبهرو هستند، گفت: «در چنین فضایی، افزایش واردات قطعات، چالشهای این صنعت را بیشتر میکند. این در حالی است که پیشبینیهای موجود نشان میدهد، آمار واردات قطعه حتی سیر صعودی داشته باشد. چراکه در این سالها بخشی از تامینکنندگان اصلی ورشکست شدهاند و سرمایه در گردش آنها بلوکه شده است.»
محمد سعادتی در ادامه با بیان اینکه قطعهسازان داخلی به دلیل مشکلات مالی، کاهش تولید داشته و برخی نتوانستهاند قطعات مورد تعهد خود را تولید کرده و تحویل خودروساز دهند، افزود: «این مساله باعث میشود خودروساز برای تامین قطعات مورد نیاز تولید، قطعات وارداتی را خریداری کند. اگرچه گاهی عرضه قطعات بیکیفیت یا غیر اصل توسط افراد سودجو به صنعت خودرو، در مواردی مشکلاتی را برای محصول نهایی که همان خودرو است، ایجاد میکند.»
وی با تاکید بر اینکه بسیاری از خودروسازان و همچنین تولیدکنندگان قطعات خودرو، از واردات قطعات بیکیفیت آسیب دیدهاند و خواستار کمک دولت هستند، اظهار کرد: «دولت برای رشد تولید در کشور، برنامههایی تدوین کرده است که اگر تنها نیمی از این برنامهها در بحث توسعه تولید در کشور عملی شود، بیتردید جریان تولید قطعهسازان و خودروسازان داخلی نیز روند روبهرشدی را تجربه خواهد کرد.» سعادتی با بیان اینکه در حال حاضرقابلیتهای تعداد زیادی از قطعهسازان داخل به اثبات رسیده و اکثر آنها حرکت روبهرشدی نیز داشتهاند، تاکید کرد: «بهطور کلی هم مسئولان و هم واردکنندگان، باید این مساله را مدنظر داشته باشند که خرید قطعات خودرو از خارج که امکان ساخت آنها در کشور وجود دارد، حتی منافع ملی را به خطر میاندازد. واردات قطعاتی که هنوز امکان ساخت آنها در ایران وجود ندارد، استثنا است.»
این فعال صنعت قطعهسازی کشور، همچنین با اشاره به اینکه واردات قطعاتی که در کشور امکان تولید ندارند، بهنوعی ضربه به تولید داخل بهشمار میرود، تصریح کرد: «متاسفانه چون در داخل کشور قیمت تمامشده تولید برخی از قطعات گران تمام میشود، بخشی از قطعهسازان دنبال این هستند که بتوانند این محصول را با هزینه بسیار کمتری در کشورهایی تولید کنند که هزینه تولید در آنها کم است و با وجود اینکه کیفیت آنها به نسبت پایینتر است، محصول خود را به کشورهایی همچون چین سفارش داده و مجددا وارد کشور میکنند.»
براساس این اظهارات، برخی از کارشناسان این حوزه معتقدند تحقق برنامههای دولت در حوزه تولید، مستلزم ایجاد شرایط مناسب و سیاستگذاری است و انتظار میرود در این شرایط، استراتژی و برنامه راهبردی دقیق و منطقی در راستای وضعیت موجود در صنعت خودرو و قطعه کشور تعریف و براساس آن گامهای درستی برداشته شود.